Küüneplaat värvus roheliseks, mida see tähendab?

Mõeldes küüntega seotud infektsioonidele meenub esimesena küüneseen. Paraku ei ole seened ainsateks küüneplaadi infektsioonide põhjustajateks. Sagedaseks küünepatoloogiaks on Pseudomonas aeruginosa bakteri poolt põhjustatud küünte infektsioonid. Pseudomonas aeruginosa on pulga-kujuline bakter, mis eritab rohelist pigmenti, seetõttu kutsutakse selle poolt põhjustatud infektsiooni „rohekaks“ ehk inglise keeles „greenie“-ks. 

Bakter kantakse üle kas saastunud käte, vee, saastunud seebiga pestud käte või korralikult desinfitseerimata instrumentide vahendusel. Mikroorganismi sattudes küüne kunstkatte ja naturaalse küüneplaadi vahele („kunstküüs on lahti“) on seal olemas soe ja niiske ning toitainete rikas keskkond ehk optimaalsed tingimused bakteri kasvuks. Tavatingimustes piisab kätelt mustuse ja mikrofloora eemaldamiseks korralikust käte pesemisest ja antiseptikast, aga kuna antud juhul on bakterid kinnitunud küüneplaadi ja kunstkatte vahele siis ei ole neid võimalik sealt mehaanilise puhastamise ja vee abil eemaldada. Mida pikemad küüned, seda rohkem tuleb tähelepanu pöörata küünte värvuse muutumisele.

Suurem risk nakatumiseks on juba eelnevalt kahjustunud küüntel ja juhul kui küünenahad on põletikulised või tursunud (paronühhia) st bakteril on võimalik läbida naha või küüne kaitsev barjäär ning organismi pääseda. Juhul kui küüs on enne kunstküünte paigaldamist juba infitseerunud siis on võimalik Pseudomonase arenemine küüneplaadi ja kunstkatte vahel. Just seetõttu on oluline nii kliendi kui ka teenusepakkuja käte pesemine ja/või antiseptika vahetult enne küünehooldust. Lisaks on nakkusahela katkestamiseks äärmiselt oluline tööpindade puhastamine ja desinfitseerimine, kasutatavate vahendite puhastamine, desinfitseerimine ning vajadusel steriliseerimine ning ühekordsete vahendite kasutuselt kõrvaldamine. Oluline on teada, et pseudomoonase bakter on võimeline elututel pindadel kuivades tingimustes säilima 6 tundi kuni 16 kuud!

Pseudomonas infektsiooni ravi sõltub selle etioloogiast. Kunstküüntega seotud pseudomoonasinfektsiooni korral tuleb kunstküüs eemaldada ning küüne pinnal olev tume piirkond kergelt lihvida, eemaldades ebatasasused. Oluline on kahjustunud küünt hoida puhta ja kuivana ning ilma igasuguse katteta. Vähemalt kaks korda päevas tuleks küünt leotada toiduäädika lahuses paari nädala jooksul. Arvestama peab, et plekk küünel kasvab välja alles mõne kuu jooksul. Juhul kui mõne nädala jooksul ei ole plekk välja kasvama hakanud või on laienenud tuleb kindlasti pöörduda arsti poole. Tavaliselt ei ole pseudomoonasinfektsioon valulik. Juhul kui küüs on valulik, küünenahad tursunud või eritub mäda võib olla tegemist mitme tekitajaga infektsiooniga, mis vajab koheselt diagnostikat ja arsti poole pöördumist.

NÕUANDED

  • Käte pesemine – Käsi pesta leige veega ja mitte tugevasti hõõrudes. Kuivatada paberrätikuga (salongis ei ole korduvkasutatavad froteerätikud lubatud). Kraan sulgeda paberrätikut kasutades. Vedelseep võib olla bakterite kasvukohaks, kõige hügieenilisem on kasutada tehases täidetud pumbaga pudeleid, mida ise ei täideta. 
  • Käte antiseptika – Käte antiseptikaga hävitatakse naha pinnalt kõik seal olevad mikroorganismid. Selleks tuleb kuivadele kätele hõõruda 3ml antiseptikumi 30 sekundi jooksul ning lasta kätel kuivada.
  • Pindade puhastamiseks ja desinfitseerimiseks on kõige mugavam kasutada niisutatud desinfektsioonirätikuid.
  • Instrumendid ja tarvikud tuleb koheselt pärast kasutamist puhastada, desinfitseerida ja vajadusel steriliseerida.